Koronavírus: V Kanade rýchlo rastie počet potvrdených prípadov koronavírusu

01.04.2020 Celý región

Ottawa 31. marca (TASR) - Počet úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19 sa v Kanade v utorok za menej ako deň zvýšil o 35 percent na 89. Potvrdené prípady koronavírusu SARS-CoV-2 stúpli o 15 percent na 7708. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kanadská vláda plánuje vyčleniť dve miliardy dolárov na pomoc pri nákupe dôležitého zdravotníckeho materiálu a vybavenia.

Ešte v pondelok bol počet úmrtí v súvislosti s koronavírusom v Kanade 66 a evidovali 6671 potvrdených prípadov.

Hlavná hygienička Kanady Theresa Tamová na tlačovej konferencii uviedla, že ju obzvlášť znepokojuje, že koronavírus sa rozšíril v uzavretých prostrediach, v ktorých žijú zraniteľní ľudia, ako sú napríklad domovy seniorov, väzenia a domorodé komunity.

Kanadský premiér Justin Trudeau predtým uviedol, že vláda zainvestuje dve miliardy dolárov na podporu testovania, nákup ventilátorov a osobných ochranných prostriedkov, ako sú rúška, tvárové štíty, ochranné odevy a dezinfekčné prostriedky na ruky.
 
 

Biely dom: V USA zomrie na koronavírus 100.000 až 240.000 ľudí

Washington 1. apríla (TASR) - Biely dom zverejnil v utorok predpoklad, že v USA zomrie na pandémiu nového koronavírusu 100.000 až 240.000 ľudí, ak budú občania plniť súčasné pokyny pre zachovávanie sociálneho odstupu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Americký prezident Donald Trump varoval, že Spojené štáty majú pred sebou "veľmi bolestné" dva týždne. Krajina totiž zápasí s nárastom ľudí nakazených koronavírusom.

"To budú veľmi bolestné, veľmi, veľmi bolestné dva týždne," povedal Trump na tlačovej konferencii v Bielom dome.

Trump označil pandémiu koronavírusu za "morovú ranu".

"Chcem, aby sa každý Američan pripravil na ťažké dni, ktoré sú pred nami," vyhlásil.

Zároveň však prezident predpovedal, že krajina čoskoro uvidí "svetlo na konci tunela" tejto celosvetovej pohromy, ktorá už zabila vyše 3500 Američanov a nakazilo sa ďalších 170.000.

Trump oficiálne vydal 30-dňové pokyny pre boj proti koronavírusu a uviedol, že dodržiavanie týchto odporúčaní je "otázkou života a smrti".

Na tlačovom brífingu k pandémii povedal: "Vyzývam každého občana, aby priniesol obete."

Pokyny sú podobné skorším odporúčaniam americkej administratívy, ktorých cieľom bolo za dva týždne spomaliť šírenie vírusu. Prezident však nedávno oznámil, že tieto odporúčania predĺži o ďalších 30 dní. To znamenalo, že sa vzdal nádeje na opätovné rozbehnutie národnej ekonomiky do Veľkej noci, napísala agentúra AP.

V pokynoch vláda vyzýva ľudí, aby naďalej zachovávali sociálny odstup a zostali doma, ak sú chorí, a ihneď zavolali svojho lekára. Ľudí tiež v pokynoch vyzýva, aby nechodili do reštaurácií a barov, využívali donášku jedla alebo možnosť vziať si ho so sebou domov a aby chránili starších, hoci ohrození sú aj mladí ľudia.

Trump mal brífing v Bielom dome po ťažkých dňoch, keď koronavírus takmer zastavil ekonomiku USA a spôsobil už nezamestnanosť miliónov ľudí.
 
 

Koronavírus spôsobil najhoršiu globálnu krízu od druhej svetovej vojny

New York 1. apríla (TASR) - Pandémia koronavírusu je najhoršou celosvetovou krízou od druhej svetovej vojny, vyhlásil v utorok generálny tajomník OSN António Guterres. Zároveň vyjadril obavy, že pandémia môže vyvolať konflikty po celej zemeguli.

Guterres uviedol, že rozsiahlu krízu zapríčiňuje "ochorenie, ktoré predstavuje hrozbu pre každého na svete..., a prispievajú k nej aj ekonomické dopady, ktoré vyvolajú recesiu, aká pravdepodobne nebude mať obdobu v celej nedávnej minulosti".

"Kombinácia oboch faktov a riziko, že to zvýši nestabilitu, zhorší nepokoje a vyostrí konflikty, to všetko spolu v nás vyvoláva presvedčenie, že ide o najťažšiu krízu, akej čelíme od druhej svetovej vojny," povedal novinárom šéf OSN, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Organizácia Spojených národov (OSN) so sídlom v New Yorku bola založená na konci vojny v roku 1945 a má 193 členských štátov.

"Dôraznejšia a účinnejšia reakcia (na krízu)... je možná jedine vtedy, ak budeme súdržní, ak sa všetci zjednotíme a zabudneme na politické hry a pochopíme, že v stávke je osud ľudstva," dodal Guterres.

Ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom zabilo vo svete celkovo vyše 40.000 ľudí a spôsobuje ničivé ekonomické škody.

"Ani zďaleka ešte nemáme globálny balík pomoci pre rozvojový svet, aby si vytvoril podmienky na potlačenie ochorenia a na riešenie dramatických následkov," upozornil šéf OSN a spomenul nezamestnanosť či krach malých firiem.

"Pomaly sa hýbeme správnym smerom, ale musíme zrýchliť a musíme urobiť viac, ak chceme vírus poraziť," dodal Guterres.

OSN vytvorila v utorok nový fond na pomoc rozvojovým krajinám, čo sa podarilo po minulotýždňovej výzve, aby darcovia venovali financie chudobným a konfliktom trpiacim krajinám.

Guterres tiež varoval, že nákaza koronavírusom sa môže z chudobných krajín, predovšetkým afrických, vrátiť a znova zasiahnuť bohaté štáty a že môžu zomrieť milióny ľudí.
 
 
 

Počet úmrtí na koronavírus v USA prekročil 4000

Washington 1. apríla (TASR) - Celkový počet úmrtí počas pandémie nového koronavírusu v USA prekročil v stredu skoro ráno 4000, čo je viac ako dvojnásobok počtu spred troch dní. Údaje zverejnila prestížna americká Univerzita Johnsa Hopkinsa, ktorá pri svojom výpočte vychádzala z oficiálnych údajov. Informáciu priniesla tlačová agentúra AFP.

Úmrtí v USA je teraz 4076 - to je viac ako dvojnásobok počtu 2010 mŕtvych zaznamenaných v sobotu večer 28. apríla, dodala univerzita.
 
 
 

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v ČR sa zvýšil na 3308

Praha 1. apríla (TASR) - Počet potvrdených prípadov nákazy novým typom koronavírusu v Česku sa zvýšil na 3308. V priebehu utorka pribudlo 307 nových prípadov. S odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva o tom informoval spravodajský portál iDNES.cz.

Denný nárast sa tak opäť priblížil k desiatim percentám, v predchádzajúcich dvoch dňoch sa pohyboval pod touto hranicou.

Ochoreniu COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, dosiaľ v Česku podľahlo 31 pacientov. Vyliečilo sa 45 ľudí.

V Česku sa podľa údajov hygienických staníc nakazilo 83 percent chorých. Zvyšok sa nakazil v zahraničí, a to najmä v Rakúsku a Taliansku. Väčšinu nakazených stále tvoria muži, no ich podiel sa znížil. Najviac ľudí s chorobou COVID-19, ktorí tvoria približne pätinu nakazených, je aktuálne vo veku 45 až 54 rokov.
 
 

Celkový počet úmrtí na koronavírus v Turecku prekročil 200

Istanbul 1. apríla (TASR) - Celkovo vyše 200 ľudí podľahlo v Turecku ochoreniu COVID-19 a počet vykonaných testov sa v krajine zvýšil za deň na vyše 15.000. Informácie poskytol v utorok turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Minister zverejnil najnovšie údaje na Twitteri s tým, že za posledných 24 hodín podľahlo ochoreniu spôsobenému novým koronavírusom 46 ľudí, takže celkový počet úmrtí v Turecku je 214.

Počet nových prípadov nákazy je 2704 a oficiálny celkový počet infikovaných je 13.531.

"Počet testov stúpol o 25,2 percenta oproti včerajšku," napísal Koca a dodal, že predstavitelia zdravotníctva zisťujú pozitívne prípady rýchlejšie a s väčšou presnosťou.

Tureckí predstavitelia opakovane vyzvali občanov, aby zostali doma a rešpektovali nariadenia pre sociálny odstup. Prezident Recep Tayyip Erdogan odporučil Turkom, aby si sami zaviedli podmienky "dobrovoľnej karantény".

Minister vnútra Süleyman Soylu v utorok oznámil, že po celej krajine dali do karantény 50 miest a oblasti v 21 veľkomestách; Turecko však nevyhlásilo celoštátny zákaz pohybu obyvateľov.

Úrady tiež pozastavili medzinárodné lety, zatvorili školy a univerzity, zakázali hromadné modlitby v mešitách a zaviedli obmedzenie pohybu pre ľudí nad 65 rokov.

Erdogan spustil verejnú kampaň zameranú na vyzbieranie peňazí pre ľudí, ktorí pre pandémiu zápasia s ťažkosťami.

Oznámil tiež výstavbu novej nemocnice so 600 lôžkami v Istanbule, kde budú liečiť pacientov s ochorením COVID-19.
 
 

Počet nakazených koronavírusom stúpol v Nemecku na 67.366

Berlín 1. apríla (TASR) - Počet ľudí nakazených koronavírusom v Nemecku sa v stredu zvýšil o 5453 na 67.366. V krajine pribudlo aj 149 úmrtí, čím ich celkový počet stúpol na 732. Vyplýva to z údajov nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI).

Univerzita Johnsa Hopkinsa však uvádza, že v Nemecku je aktuálne až 71.808 nakazených.

Stúpajúci nárast infikovaných medzi staršími ľuďmi povedie podľa virológa Christiana Drostena k vyššej miere smrtnosti, píše denník Süddeutsche Zeitung.

Pre koronavírusovú krízu sa tento rok zrušil aj známy operný a divadelný festival Bayreuther Festspiele v Bavorsku, oznámili v utorok jeho organizátori. Uskutoční sa až v roku 2021.
 
 

Koronavírusom je vo svete nakazených dovedna viac než 840.000 ľudí

Washington 1. apríla (TASR) - Viac ako 840.000 ľudí na svete je nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 a približne polovicu obyvateľov sveta zasiahli opatrenia vlád, ktoré majú za cieľ spomaliť šírenie tejto nákazy, informovala v stredu agentúra AFP.

Následkom choroby COVID-19, ktorú nový druh koronavírusu spôsobuje, podľahlo vo svete už viac než 40.000 ľudí, z čoho viac ako 20.000 obetí zaznamenali v Taliansku a Španielsku.

Počet úmrtí narastá a AFP pripomína, že počet obetí v USA dosiahol 4076, čo je viac ako dvojnásobok počtu 2010 mŕtvych zaznamenaných v sobotu 28. apríla večer.

Americký prezident Donald Trump označil pandémiu koronavírusu za "morovú ranu".

"To budú veľmi bolestné, veľmi, veľmi bolestné dva týždne," povedal Trump v utorok na tlačovej konferencii v Bielom dome.

"Chcem, aby sa každý Američan pripravil na ťažké dni, ktoré sú pred nami," vyhlásil.

Zároveň však prezident predpovedal, že jeho krajina čoskoro uvidí "svetlo na konci tunela" tejto celosvetovej pohromy.

Trump oficiálne vydal 30-dňové pokyny pre boj proti koronavírusu a uviedol, že dodržiavanie týchto odporúčaní je "otázkou života a smrti".

Generálny tajomník OSN António Guterres v utorok vyhlásil, že pandémia koronavírusu je najhoršou celosvetovou krízou od druhej svetovej vojny. Zároveň vyjadril obavy, že môže vyvolať konflikty po celej zemeguli.

Toto ochorenie podľa jeho slov predstavuje "hrozbu pre každého na svete" a vplyv pandémie na hospodárstvo "spôsobí recesiu, aká pravdepodobne v nedávnej minulosti nemá obdobu".

Vlády na celom svete zavádzajú opatrenia v oblasti obmedzenia kontaktu medzi ľuďmi, uzavretia škôl a obchodov a obmedzenia služieb. AFP poukazuje i na hospodárske následky týchto opatrení - sú kritické najmä v rozvojových krajinách.

Niekoľko stoviek ľudí v Tunisku protestovalo v pondelok proti opatreniam, ktoré majú negatívny vplyv na chudobné vrstvy obyvateľstva. Demonštranti podľa AFP žiadali, aby im úrady povolili pracovať.

Viac ako 25 miliónov ľudí v Nigérii takisto zasiahol zákaz vychádzania. Chudobní obyvatelia v krajine sa obávajú zhoršenia životných podmienok, uvádza na svojej webovej stránke stanica BBC.

Ministri financií a zástupcovia centrálnych bánk z hospodársky najvyspelejších štátov sveta zo skupiny G20 v utorok na videokonferencii prisľúbili pomoc krajinám s nízkymi príjmami v oblasti zadlženosti a s rozvojovým trhom.

Krajiny G20 sa minulý týždeň vo štvrtok zaviazali na spoluprácu v boji proti pandémii koronavírusu a oznámili, že do svetovej ekonomiky nalejú päť biliónov dolárov (vyše 4,5 bilióna eur).

Minulý týždeň deväť európskych krajín - okrem Talianska aj Španielsko či Francúzsko - vyzvalo na vydanie spoločných dlhopisov s cieľom podporiť ekonomické zotavenie po skončení krízy. Nemecko, a niektoré ďalšie krajiny však s návrhom na vydanie takzvaných eurodlhopisov nesúhlasili.
 
 

Nákaze koronavírusom podľahlo v Španielsku ďalších 864 ľudí

Madrid 1. apríla (TASR) - V Španielsku za ostatných 24 hodín zaznamenali 864 ďalších úmrtí spôsobených nákazou novým koronavírusom SARS-CoV-2. Nákaze tak v tejto krajine dosiaľ podľahlo už viac ako 9000 ľudí a počet infikovaných presiahol 100.000. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na údaje zverejnené španielskym ministerstvom zdravotníctva.

V Španielsku evidujú 9053 obetí a 102.136 potvrdených prípadov nákazy. Španielsko má po Taliansku druhý najvyšší počet úmrtí na svete. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva však v utorok zároveň uviedlo, že počet nových prípadov infekcie má klesajúci trend.

V Španielsku vstúpili v utorok do platnosti prísne opatrenia v boji proti pandémii nového druhu koronavírusu, týkajúce sa sprísnenia obmedzení voľného pohybu ľudí a zákazu vychádzania.

Uvedené opatrenia už v sobotu avizoval premiér Pedro Sánchez. Všetci zamestnanci firiem, ktoré nie sú pre ekonomiku nevyhnutné, musia zostať do 9. apríla doma, budú však dostávať plný plat.
 
 

Počet nakazených v Maďarsku stúpa rovnomerne, 17 ľudí je na ventilácii

Budapešť 1. apríla (TASR) - Nový druh koronavírusu SARS-CoV-2 je prítomný v každej maďarskej župe a môže sa objaviť v ktoromkoľvek meste či obci. Vyhlásila to v stredu v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová, podľa ktorej rast počtu nakazených na aktuálnych 525 prebiehal rovnomerne.

"Môže to znamenať, že zatiaľ si nákazu odovzdávajú ľudia, ktorí sú v užšom kontakte," dodala.

Z registrovaných infikovaných nemá 25 percent nijaké príznaky ochorenia, 35 percent má iba mierne symptómy a 17 ľudí musí byť napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Z nich stav šiestich si vyžaduje intenzívnu lekársku starostlivosť, spresnila Müllerová.

Z doterajších 20 obetí ochorenia COVID-19 v Maďarsku bolo 12 mužov a osem žien; ich priemerný vek bol 73 rokov. Vedúca ANTSZ však zdôraznila, že už neplatia žiadne výnimky - ochorieť môžu aj mladí ľudia.
 
 
 

Počet úmrtí na koronavírus v Iráne presiahol 3000

Teherán 1. apríla (TASR) - V Iráne za uplynulých 24 hodín pribudlo 138 úmrtí na koronavírus, čím sa ich počet v stredu zvýšil na 3036. V krajine evidujú 47.593 nakazených. Informoval o tom v iránskej štátnej televízii hovorca ministerstva zdravotníctva Kijánúš Džahánpúr.

"Za ostatných 24 hodín pribudlo 2987 infikovaných osôb a 15.473 sa z ochorenia (COVID-19) už vyliečilo," cituje Džahánpúra agentúra Reuters.

Stav 3871 pacientov je podľa neho kritický.

Niektorí odborníci však tvrdia, že skutočné počty nakazených aj obetí sú omnoho vyššie.

Prvý prípad koronavírusu sa v Iráne objavil 19. februára v meste Kom, ležiacom približne 140 kilometrov južne od hlavného mesta Teherán.
 
 

Belgicko má o 123 obetí koronavírusu viac. Obavy sú o dostatok liekov

Brusel 1. apríla (TASR) - V utorok belgické úrady zaznamenali ďalších 123 úmrtí na nový druh koronavírusu, čím sa celkový počet obetí nákazy zvýšil na 828 osôb. Uviedla to v stredu tlačová agentúra Belga s odvolaním sa na údaje federálneho ministerstva zdravotníctva.

Za posledných 24 hodín bolo hospitalizovaných 560 ľudí, kým 436 predošlých pacientov nemocnice opustilo. Celkovo zostáva hospitalizovaných 6132 ľudí.

Nemocnice a zdravotné ústavy momentálne využívajú 54 percent lôžok z jednotiek intenzívnej starostlivosti. Od začiatku vypuknutia nákazy do stredy rána belgické úrady evidovali 13.964 potvrdených prípadov infekcie koronavírusom, v utorok ich pribudlo 1189.

Federálny minister pre digitálnu agendu a telekomunikácie Philippe De Backer, ktorý bol poverený dozorom nad zabezpečením dostatočného zdravotného materiálu a ochranného vybavenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu, v správe pre médiá upozornil, že môže dôjsť k situácii, že nemocnice sa ocitnú bez dostatočného množstva liekov a materiálu.

"Chcel by som zdôrazniť, že sa momentálne nachádzame v krízovej situácii. Všetky zainteresované strany sa snažia objednať čo najviac zdravotného materiálu a dostať ho do Belgicka. Vždy však existuje riziko, že sa pri niektorej objednávke niečo pokazí. Samozrejme, snažíme sa to zredukovať na absolútne minimum," opísal situáciu minister.

De Backerovo vyhlásenie prišlo deň potom, ako Európske združenie univerzitných nemocníc vyhlásilo, že nemocniciam hrozí "akútny nedostatok základných liekov na liečbu pacientov s COVID-19, ktorí sa ocitli v intenzívnej starostlivosti".
 
 

V Japonsku pribúda počet nakazených

Tokio 1. apríla (TASR) - Japonský premiér Šinzó Abe v stredu povedal, že jeho krajina nevyhlási v súvislosti s pandémiou koronavírusu také prísne obmedzenia pohybu ako zaviedlo napríklad Francúzsko, kde platí zákaz vychádzania. Abe sa tak vyjadril napriek zvyšujúcemu sa počtu prípadov infekcie v Japonsku, píše agentúra DPA.

"Keď sa ma pýtajú, či môžeme zaviesť také obmedzenia pohybu ako Francúzsko, tak vravím, že nie," povedal v hornej komore parlamentu.

Japonský premiér sa takto vyjadril len deň po tom, ako miestne úrady oznámili, že v krajine za 24 hodín pribudlo 240 nových prípadov infekcie - vrátane 78 v Tokiu.

Do stredajšieho popoludnia hlásili z Japonska 2971 nakazených. Chorobe COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, tam zároveň dosiaľ podľahlo najmenej 77 ľudí.

Výrazný nárast v počte infikovaných podnietil tamojších politikov i odborníkov, aby premiéra vyzvali na vyhlásenie núdzového stavu. Abe však uviedol len to, že Japonsko je "na pokraji" tohto stavu a aj keď sa mu podarí vyhnúť sa extrémnemu šíreniu nákazy, zostane v stave "na pokraji" ešte dlhý čas.

Krátko po tom, ako Medzinárodný olympijský výbor (MOV) po dohode s Japonskom odložil minulý utorok o rok letné olympijské hry v Tokiu, vyzvalo japonské hlavné mesto a okolité prefektúry občanov, aby zostali doma a zamedzili ďalšiemu šíreniu koronavírusu.

Japonský parlament zároveň ešte v polovici marca schválil legislatívu, ktorá predsedovi vlády umožňuje počas pandémie vyhlásiť núdzový stav, pripomína DPA.
 
 

Na Ukrajine potvrdili 669 prípadov nákazy koronavírusom a 17 mŕtvych

Kyjev 1. apríla (TASR) - Počet potvrdených prípadov infekcie novým koronavírusom na Ukrajine sa za uplynulých 24 hodín zvýšil o 120 na 669. Z tohto počtu 17 ľudí nákaze podľahlo a desať sa uzdravilo. Informovala o tom v stredu agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zdravotníctva.

V utorok hlásilo ministerstvo 13 úmrtí, osem uzdravených a celkovo 549 potvrdených prípadov koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19.

Ukrajinská vláda rozhodla minulý týždeň o zavedení režimu mimoriadnej situácie na celom území krajiny s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Karanténne opatrenia tak potrvajú najmenej do 24. apríla.

"Nemalo by sa to zamieňať s mimoriadnym stavom. Mimoriadna situácia je dočasný právny režim, ktorý konsoliduje prácu všetkých orgánov a zároveň neobmedzuje ústavné práva občanov. Tento režim nie je o diktatúre, ale o disciplíne," vysvetlil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajina od piatka minulého týždňa zastavila všetky medzinárodné lety aj medzinárodnú autobusovú a železničnú dopravu. Cudzinci majú na Ukrajinu zákaz vstupu. Do krajiny sa dostanú iba jej občania autom alebo pešo. Po príchode budú musieť stráviť 14 dní v karanténe pod lekárskym dohľadom v zariadeniach, ktoré vyčlenia jednotlivé oblasti. Pôjde prevažne o hotely alebo lekárske zariadenia.
 
 
 

V Británii zomrelo na nákazu koronavírusom ďalších 563 ľudí

Londýn 1. apríla (TASR) - Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 v Británii sa v stredu zvýšil o 563 a dosiahol 2352. Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 dosiahol 29.474, pričom v utorok ich bolo 25.150. Informovala o tom na svojej webovej stránke spravodajská televízia Sky News.

Ide o najvyšší počet úmrtí za 24 hodín od konca januára, keď sa ochorenie COVID-19 v Británii po prvý raz objavilo.

Zvýšenie počtu úmrtí o 16 potvrdilo aj Škótsko, kde ich celkový počet stúpol na 76. Vo Walese ochoreniu podľahlo ďalších 29 osôb a počet obetí nového koronavírusu tam stúpol na 98.
 
 

V New Yorku podľahlo koronavírusu už viac ako 1000 ľudí

New York 1. apríla (TASR) - Počet úmrtí v dôsledku nového koronavírusu v americkom meste New York neskoro v utorok miestneho času prekonal 1000. Úrady varujú, že to najhoršie má mesto stále pred sebou. Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním sa na mestské zdravotnícke úrady.

Celkovo v štáte New York zahynulo v dôsledku koronavírusu už 1500 ľudí.

Údaje mesta ukazujú, že vírus disproporčne zasahuje najmä niektoré oblasti vo štvrtiach Brooklyn a Queens.

Zdravotnícke, hasičské aj policajné zložky v meste sú preťažené. Mnohí členovia zborov ochoreli.

Podľa údajov hasičského zboru má koronavírus až 2800 príslušníkov. Policajný zbor uvádza, že na vírus SARS-CoV-2 bolo pozitívne testovaných takmer 16 percent jeho členov.

Úrady v reakcii na pandémiu budujú dočasné nemocnice v Central Parku či v niektorých budovách vlastnených mestom.

Prítomnosť koronavírusu potvrdili aj bratovi samotného guvernéra štátu New York, ktorý je moderátorom televízie CNN.

V pondelok do mestského prístavu priplávala nemocničná loď amerického vojenského námorníctva USNS Comfort, ktorá od utorka slúži ako nemocnica pre pacientov bez príznakov koronavírusu.

Štát New York celkovo zaznamenal 75.983 prípadov nákazy koronavírusom. Spojené štáty potvrdili 188.881 prípadov a sú najviac zasiahnutou krajinou na svete.
 
 
 

Vyberte región